| Home | | Kaartmateriaal | | GPS | | FAQ | | Links | | Zoeken | | Updates | | Sitemap |
© 2010, 2022 WandelPas
Moerputten
5 of 11 km
Vertrekpunt:
Parkeerplaats aan de Deutensestraat 2, 's Hertogenbosch
GPS-coŲrdinaten: N51,68467° E5,26273°
Alternatief vertrekpunt: Station 's Hertogenbosch
De routebeschrijving start op de parkeerplaats aan de Deutensestraat. Het aantal parkeerplaatsen is hier beperkt tot ca. 20-25 auto's. Een alternatieve parkeerplaats is het transferium achter het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De aanlooproute naar het startpunt van de wandeling is dan iets minder dan een kilometer lang.

De wandeling kan ook gestart wordt vanaf het NS-station in Den Bosch. De totale wandelafstand wordt dan 11 kilometer in plaats van 5 kilometer.

Loop vanaf de parkeerplaats het smalle pad op in noordelijke richting. Houd na 100 meter het linker pad aan. Na enige tijd buigt het pad af naar links en daarna naar rechts. Je loopt vervolgens over een vlonderpad (
1) terug naar de oude spoordijk die je na 150 meter bereikt. Loop de trappen op en sla dan links af.

Na 700 meter kom je bij de oude spoorbrug (
2).

De Moerputtenbrug, ook wel Moerputtenspoorbrug, was een spoorbrug in Noord-Brabant over de veenplas Lange Putten in het latere natuurgebied Moerputten. Hij was onderdeel van de Langstraatspoorlijn. De brug is sinds de eeuwwisseling een voetgangersbrug die deel uitmaakt van het Halve Zolenpad.
Aan de Moerputtenspoorbrug is vanaf het najaar van 1881 tot 1887 gebouwd. Pas eind 1890 reden er over deze brug dagelijks treinen tussen 's-Hertogenbosch en Geertruidenberg (- Lage Zwaluwe). Bij de bouw had men rekening gehouden met een eventuele spoorverdubbeling. De 35 bakstenen pijlers zijn breed genoeg uitgevoerd voor een tweede ijzeren brugdeel. De lijn is echter tot aan de sluiting in 1972 altijd enkelsporig gebleven.
Na aanvankelijke plannen tot sloop werd de brug in 1995 een rijksmonument en in 1997 heeft Staatsbosbeheer de brug aangekocht. In april 2004 is begonnen met de restauratie; zeven jaar later was dat werk voltooid. (Bron: Wikipedia)

Als je de brug over bent loop je nog 650 meter verder, waarna je links afslaat en omlaag loopt. Na 500 meter negeer je het pad naar rechts en houd je links aan. Je loopt nu door het natuurgebied Moerputten.

Het 118 hectare grote natuurgebied Moerputten behoort tot de Natura 2000-gebieden en is in beheer bij Staatsbosbeheer. Het is een van de weinig overgebleven laagveenmoerassen ten zuiden van de grote rivieren. Het natuurgebied is omsloten door de polders Gement, Honderd Morgen en Rijskampen (Vught), de Bossche wijken Kruiskamp en Deuteren, en Vlijmen. (Bron Wikipedia)

Na 800 meter sla je opnieuw linksaf; na het bruggetje volg je het smalle pad langs een gebied waar het pimpernelblauwtje voorkomt (
3).

Het pimpernelblauwtje is een vlindersoort, die in Nederland was uitgestorven. In de Moerputten is het vlindertje met succes opnieuw geÔntroduceerd. Het is de enige plek in Nederland waar deze vlinder voorkomt.

Via houten vlonders kronkelt het pad verder door het natte moerasbos. Je komt dan vanzelf weer uit bij de spoordijk, waar je rechtsaf slaat. Na 500 meter verlaat je dit pad en sla je linksaf zodat je weer bij de parkeerplaats uitkomt.

Verlenging van de route naar 's Hertogenbosch

Vanaf de parkeerplaats is het niet meer dan 3 kilometer lopen naar het station van s Hertogenbosch. Dat biedt de gelegenheid om te genieten van een echte Bossche bol.

Steek vanaf de parkeerplaats de weg over. Sla na 30 meter rechtsaf en kies dan het pad dat langs de bomenrij loopt. Rechts van je ligt het natuurgebied Rijskampen. Na 150 meter maakt het pad een bocht naar rechts. Na 250 meter moet je links-rechts lopen.

Na ruim 500 meter ga je door het hek en loop je over het fietspad verder langs het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Na 300 meter sla je linksaf en volg je de Henri Dunantstraat. Bij de verkeerslichten steek je de weg over; je loopt dan verder over de Onderwijsboulevard. Na 500 meter sla je rechtsaf; na 300 meter ga je linksaf. Je komt dan vanzelf uit bij de traverse die het spoor kruist en je naar het Stationsplein brengt.
8 november 2022
Kaart copyright OpenStreetMap CC-BY-SA
Moerputtenbrug Moerputtenbrug Moerputtenbrug
Moerputtenbrug
Vlonderpad door het natte moerasbos
Rijskampen Rijskampen Jeroen Bosch Ziekenhuis De echte Bosscjhe bollen van Jan de Groot
NS-station 's Hertogenbosch Rijskampen Rijskampen