| Home | | Kaartmateriaal | | GPS | | FAQ | | Links | | Zoeken | | Updates | | Sitemap |
© 2010, 2022 WandelPas
Meijel en De Groote Peel
17 km
Vertrekpunt:
Parkeerplaats bij het schuttersgebouw aan de Nederweerterdijk in Meijel.
GPS-coördinaten: N51°20,760  E5°51,887
Deze wandeling is gevarieerd en biedt volop natuur. Je begint met een wandeling door een bos, waarna je vanzelf terecht komt in een gebied met weilanden en akkers. Vervolgens loop je het natuurgebied Nationaal Park De Groote Peel in en kun je genieten van heide en vennen.

Houd er rekening mee dat tijdens het broedseizoen en tijdens de vogeltrek een deel van de wandeling door het Nationaal Park niet kan worden gelopen omdat paden zijn afgesloten voor publiek. Deze afsluiting is in de periodes van 15 maart tot 15 juli en van 15 oktober tot 30 november.

Vanaf de parkeerplaats loop je in zuidelijke richting langs het schuttersgebouw het bos in. Na 450 meter neem je het paadje rechts; 65 meter verder ga je naar links en loopt vervolgens door tot je bij de omheining komt. Je slaat dan opnieuw rechts af. Aan de andere kant van het hekwerk ligt een complex met vakantiehuisjes. Na 500 meter sla je links af (nog vóórdat je een akker bereikt, die midden in het bos ligt). Na 200 meter, op de T-splitsing, ga je weer naar rechts en even verder, op de volgende T-splitsing, opnieuw naar links. 60 meter verder kies je het bospaadje naar rechts. Dit pad slingert wat heen en weer en na een kleine 400 meter loop je het bos uit en kom je op een kruising met een verharde weg.

Deze asfaltweg blijf je over een afstand van een kilometer volgen. Links en rechts van de weg liggen akkers. Ongeveer halverwege deze weg zie je aan je linkerhand een aantal spaarbekkens liggen, die overtollig regenwater moeten opvangen.
Op de T-splitsing sla je rechts af waarna je na 350 meter op de doorgaande verkeersweg (Nederweerterdijk) komt. Je steekt deze weg over en volgt aan de overkant het fietspad naar links. Na 200 meter sla je rechts af, de Oude Dijk in. Op de T-splitsing (na 250 meter) ga je rechtsaf en meteen daarna weer naar links. Na 340 meter ga je opnieuw rechtsaf. Op de volgende Y-splitsing (na 250 meter) hou je links aan.
Je loopt nog steeds door het landbouwgebied en na 750 meter ga je op de T-splitsing naar rechts. Na 200 meter ga je naar links, het bosje in. Hier kom je een aantal kazematten uit de Tweede Wereldoorlog tegen.

Aan het einde van het bos ga je twee keer kort achter elkaar naar links; 60 meter verder ga je naar rechts en volgt via het brede pad de loop van het afwateringskanaal in noordwestelijke richting. Na 460 meter kom je op een viersprong, waar een duiker in het kanaal een bruggetje vormt. Hier ga je links af, het smalle pad op. Je volgt dit pad (via een aantal bochten aan het begin) over een afstand van 650 meter. Het ven aan je linkerhand draagt de poëtische naam 't Eeuwig Leven. Je komt vervolgens bij enkele wildhekken en wildroosters. Op de terugweg kom je hier ook weer langs, maar nu sla je rechtsaf.
Na 175 meter ga je opnieuw rechtsaf; 170 meter verder ga je weer naar links. Na een kleine 400 meter kom je weer bij het afwateringskanaal uit en houd je links aan. Ruim 300 meter verder verlaat je dit pad en ga je links af. Even verder loop je in een boogje om een vennetje heen. Je bent dan intussen aangeland in het gebied dat Filosche Peel heet. Het pad maakt enkele bochten, die je gewoon blijft volgen over een afstand van in totaal 1 kilometer. Links en rechts zie je grotere vennen liggen.

Vervolgens kom je op een pad, dat vrijwel kaarsrecht over een afstand van ruim 1,5 kilometer loopt. Je loopt daarbij zelfs een stukje over een smalle dam dwars door het grootste ven, met de naam Aan 't Elfde. Het laatste stukje van dit traject (je bent dan het ven al voorbij) loop je door een bospartijtje. Als je daar uitkomt, sla je meteen links af en volgt de bosrand. Na 370 meter kom je op een T-splitsing, waar je links af slaat. Je loopt dan weer in de richting van Aan 't Elfde; opnieuw steek je dit over via een smal paadje. Als het geregend heeft, kan het hier erg drassig zijn.
Je blijft dit pad met een aantal bochten volgen totdat je op een kruising van paden komt: hier ga je linksaf. Dit pad blijf je nu over 1,5 kilometer volgen, waarbij je op de Y-splitsing (na 1100 meter) links aanhoudt. Op de T-splitsing ga je rechtsaf. Even verder kom je op het punt met de wildroosters, waar je op de heenweg ook bent geweest. Nu blijf je het pad volgen en loopt terug tot op het punt waar je het kazemattenbos uit bent gekomen.
Je loopt nu echter niet terug het bos in, maar volgt het pad in zuidoostelijke richting. Al snel gaat dit pad over in een asfaltweg en loop je weer door het landbouwgebied. Na 470 meter sla je links af; deze weg volg je over een afstand van 850 meter tot aan de grote, doorgaande verkeersweg. Daar sla je rechts af en even verder ga je opnieuw rechtsaf. Dan zie je aan de overkant van de weg de parkeerplaats bij het schutterslokaal liggen en ben je terug bij het vertrekpunt van de wandeling.
12 januari 2014
Kaart copyright OpenStreetMap CC-BY-SA