| Home | | Kaartmateriaal | | GPS | | FAQ | | Links | | Zoeken | | Updates | | Sitemap |
© 2010, 2022 WandelPas
Swartbroek - De Krang
7 km
Vertrekpunt:
Parkeerplaats bij de kerk in Swartbroek (ten zuidoosten van Weert)
Deze korte, gemakkelijke wandeling voert langs weilanden en door het natuurgebied De Krang. Er wordt gewandeld over brede paden en asfaltwegen.

De Krang is een klein, maar gevarieerd stuk natuur dat in beheer is bij Natuurmonumenten. Het is opgebouwd uit naald- en loofbossen, hakhout en akkers. Door het verschil in hoogte en natheid is er een grote variatie aan vegetatie, vogels en andere dieren.
Ooit was De Krang een nat gebied. Door wegstuivend zand zijn er duizenden jaren geleden een soort kommen in de bovenstaande laag dekzand ontstaan, waarin zich moerasgebieden ontwikkelden. Deze gebieden werden aanvankelijk door de plaatselijke bevolking gemeden, zodat er gedurende lange tijd gelegenheid was om een natuurlijk gebied te ontwikkelen. Uiteindelijk werden deze moerasgebieden echter ook ontgonnen en geschikt gemaakt als landbouwgrond. De Roukespeel (met het gelijknamige ven) is nog een overblijfsel uit de tijd dat de mens de natuur zijn gang liet gaan.

Vanaf de parkeerplaats loop je de er tegenover liggende Coolenstraat in, in de richting van de molen De Hoop.

Deze molen is een stellingmolen, zoals die wel meer in deze omgeving voorkomt. Aanvankelijk (begin 20ste eeuw) was het een beltmolen die afkomstig was uit Vlaardingen, waar deze molen in 1788 was gebouwd als stellingmolen. De molen kent ook in Swartbroek een bewogen geschiedenis, want in de zeveniger jaren werd er zelfs een sloopvergunning voor afgegeven. Gelukkig werd de molen in 1983 weer in oude glorie als stellingmolen hersteld.

Eenmaal voorbij de molen loop je het dorp uit en zo’n 500 meter vanaf de parkeerplaats, sla je rechtsaf het Hennenstraatje in. Je blijft deze weg volgen en steekt na 700 meter de doorgaande verkeersweg over. Even verder kom je op een T-splitsing: hier sla je linksaf de Venboordstraat in. Deze weg, die op een gegeven moment naar links afbuigt en vervolgens weer flauw naar rechts draait, brengt je naar de volgende T-splitsing. Linksaf loopt een onverharde weg, maar je slaat hier rechtsaf de Hulsweg op.

Deze Hulsweg, die ook een aantal bochten heeft, loopt parallel aan de Tungelroyse Beek, die op zo’n 100 meter afstand links van je stroomt. Nadat je een boerderij aan je linkerhand bent gepasseerd kom je bij een bosperceeltje aan je rechterhand. Als je dit voorbij bent, sla je meteen scherp rechtsaf. Deze onverharde weg heeft de naam Laagbroekstraat.

Op het moment dat je aan je rechterhand weer langs een bosperceeltje loopt, zie je aan de linkerkant een grote poel liggen. Als je hier voorbij bent sla je linksaf.

Over de Roebroeksdalweg loop je door een bosperceeltje totdat je bij een asfaltweg aankomt (de Pelmersheideweg). Hier ga je rechtsaf en na 130 meter weer linksaf. Na 160 meter sla je opnieuw rechtsaf.
Deze weg blijf je over een afstand van 650 meter volgen. Je slaat dan rechtsaf en na 200 meter kun je - als je dat wilt - even naar links afbuigen om naar het vogelkijkscherm te lopen dat uitzicht biedt op het Roukespeelven.

Bij het Roukespeelven loop je kans enkele zeldzame vogels te zien, waaronder de wielewaal en het tamelijk zeldzame blauwborstje. Op de website van Vogelkijkhut.nl kun je zien welke vogels hier eerder zijn waargenomen.

Je blijft nu het pad door het bos volgen. Voor het grootste deel is het pad gevormd door houten vlonders omdat de ondergrond te drassig is om gewoon te kunnen lopen.

Op het moment dat je uit het bosje komt, sla je links af de Ringstraat op die je weer terug naar Swartbroek voert. Vlak vóórdat je de bebouwde kom binnenloopt, sla je echter nog eerst rechtsaf. Bij de witgeschilderde Sint Servatiuskapel kom je uiteindelijk op de doorgaande verkeersweg uit en ziet dan links alweer de kerk en de parkeerplaats liggen.
13 januari 2013
Kaart copyright OpenStreetMap CC-BY-SA
IMG_1823c IMG_1825c IMG_1827c IMG_1828c IMG_1832c IMG_1836c IMG_1842c IMG_1845c
IMG_1847c IMG_1848c IMG_1850c IMG_1851c IMG_1854c IMG_1858c IMG_1862c IMG_1863c
IMG_1870c IMG_1879c IMG_1882c