| Home | | Kaartmateriaal | | GPS | | FAQ | | Links | | Zoeken | | Updates | | Sitemap |
© 2010, 2022 WandelPas
Landgoed MariŽnwaerdt en de Linge
Vertrekpunt:
Hoeve Stapelakker, Oude Waag 21, Beesd.
GPS-coŲrdinaten: N51°53í41"  E05°11'54"
17 km
De wandeling voert van Beesd naar Geldermalsen en terug en volgt de loop van de rivier de Linge. In het voorjaar staan de fruitbloemen in bloei. Op de terugweg gaat de route over het landgoed van de Heerlijkheid MariŽnwaerdt.

Vanaf de parkeerplaats van de Hoeve Stapelakker loop je terug naar de weg. Steek deze over en loop over de Notenlaan in de richting van de toegangspoort van landgoed MariŽnwaerdt. Vůůr deze poort sla je rechtsaf. Na 500 meter houd je rechts aan en volgt het fietspad omhoog in de richting van de snelweg A2. Na ruim 400 meter buigt het pad naar links. Na 130 meter houd je op de T-splitsing rechts aan en kies je het graspad. Na 500 meter sla je op het fietspad linksaf; na 100 meter sla je voor de Hervormde kerk van Enspijk (
1) linksaf.

Na 100 meter ga je rechtsaf op de Y-splitsing. De volgende kruising steek je over om vervolgens links aan te houden. Ook bij de volgende twee zijwegen blijf je links aanhouden. Vervolgens houd je twee keer rechts aan en volgt de Kampsedijk. Je loopt nu in de richting van de Linge.

Na 800 meter sla je rechtsaf en volgt het halfverharde fietspad. Na 200 meter sla je linksaf op de asfaltweg. Na 300 meter sla je opnieuw linksaf en loopt in de richting van de windmolen De Vlinder (
2).

Molen de Vlinder dateert uit 1913. Het is een bakstenen stellingmolen met een Oudhollandse wiekenvorm. De molen is gebouwd ter vervanging van een oude wipwatermolen en is nog steeds in gebruik voor het malen van graan.

Als je de molen voorbij bent blijf je de weg volgen gedurende 1200 meter. Zijwegen en -paden van links negeer je. Sla vervolgens linksaf; als je weer bij de Linge komt sla je rechtsaf. Je wandelt nu door het plaatsje Deil. Je blijft de weg volgen tot je aankomt bij het NS-station in Geldermalsen (
3). Loop via de trappen onder het station door. Sla dan meteen linksaf (langs de fietsenstalling) en volg het Trichtsevoetpad. Na 650 meter steek je weer bij de Linge over. Sla dan rechstaf zodat je een lus kunt maken en opnieuw onder de spoorlijn doorloopt over de Lingedijk. Bij de Y-splitsing met de Middelweg houd je links aan en blijft de Lingedijk volgen. Na 2 kilometer over dit bochtige fietspad kon je bij het elektrische gemaal de Neust (4).

Als gevolg van wateroverlast in het Lek- en Lingegebied is onderzocht hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. Er is toen gekozen om de capaciteit van de gemalen van het gebied te vergroten. Een van deze gemalen is gemaal De Neust in Tricht, op de rand van Landgoed Heerlijkheid MariŽnwaerdt. Het is in 2021 nieuw gebouwd.

Ga verder over de Appeldijk en blijf de Linge over een afstand van 1800 meter volgen.

Links en rechts van de weg staan fruitbomen, die in het voorjaar volop van bloesem zijn voorzien.

Sla bij de weg rechtsaf; kies vervolgens het tweede pad links het bos in (
5). Na 270 meter houd je links aan. Op de T-splitsing na 230 meter ga je naar rechts en meteen daarna naar links (in de richting van de duiventillen). Loop over het grasveld tot je op een asfaltweg komt; sla hier linksaf en loop het landgoed MariŽnwaerdt (6) in.

De Heerlijkheid MariŽnwaerdt is een particulier landgoed van ruim 900 hectare. De Heerlijkheid is gebouwd op de voormalige Norbertijnerabdij Marienweerd. Na de Reformatie zijn de abdijgoederen aanvankelijk beheerd door Gedeputeerde Staten van het Kwartier van Nijmegen, die echter in het begin van de 18e eeuw tot verkoop besloten. In 1734 kwam MariŽnwaerdt zo in handen van de familie Van Bylandt, waarbij het tevens de status van hoge heerlijkheid kreeg. Nakomelingen van deze familie zijn nog steeds eigenaren van het omvangrijke landgoed. Het huidige landhuis werd gebouwd tussen 1734 en 1790. Onder het huis is het middeleeuwse refectorium van de oude abdij nog bewaard gebleven.

Op de T-splitsing ga je rechtsaf en volgt de loop de Linge. Na 1 kilometer sla je rechtsaf. Na 600 meter sla je linksaf en loop je door de brede laan terug in de richting van de parkeerplaats.
5 mei 2022
Kaart copyright OpenStreetMap CC-BY-SA
Hoeve Stapelakker Enspijk Enspijk
Enspijk De Vlinder De Vlinder
Scholekster Landgoed Noordenhoek Tricht
Grasmus
Heerlijkheid Mariënwaerdt Heerlijkheid Mariënwaerdt Heerlijkheid Mariënwaerdt Heerlijkheid Mariënwaerdt Heerlijkheid Mariënwaerdt Heerlijkheid Mariënwaerdt