Deze gevarieerde wandeling heeft drie gezichten. Eerst loop je over een breed, geasfateerd wandelpad langs de Diemelsee vanuit Heringhausen naar de stuwdam in Helminghausen. Het tweede deel bestaat uit een 2,5 kilometer lange klim door het bos met als beloning een aantal prachtige uitzichten over de Diemelsee. Het derde en laatste stuk is een mooie afdaling door het bos, die je terugbrengt naar het startpunt in Heringhausen.
Het aantal hoogtemeters bedraagt bijna 300.
Vanaf de parkeerplaats loop je naar rechts het dorp in. Je neemt echter meteen de eerste straat links, zodat je bij de Diemelsee uitkomt. Je slaat dan rechtsaf en blijft het pad in een aantal bochten volgen.
De Diemelsee ligt op de grens tussen de deelstaten Hessen en Noordrijn-Westfalen. Het stuwmeer is het middelpunt van het natuurpark Diemelsee. Hier kan de vakantieganger watersport, verbondenheid met de natuur, wandelen en gezondheid verenigen tot een harmonieus verblijf.
Het 4 km lange en tot 1 km brede meer dient voor de waterregulatie op de Weser en het Middellandkanaal.
Na 900 meter moet je rechts omhoog lopen (bij de waterzuiveringsinstallatie), waarna je op de doorgaande verkeersweg uitkomt. Je slaat hier naar links af en volgt de oever van de Diemelsee over het brede fiets- en wandelpad. Na ruim anderhalve kilometer, in een bocht naar rechts, krijg je een mooi uitzicht op de stuwdam van Helminghausen. Later zul je die nog van dichtbij bekijken.
Je blijft de weg volgen waardoor je vanzelf de stuwdam overloopt. Vanaf de dam heb je een prachtig uitzicht op het achterliggende land.
Als je de dam over bent, kies je het zigzagpad, dat naar beneden loopt. Er zijn niet veel stuwdammen, waar je zo dicht aan de voet ervan kunt komen, dus deze kans moet je je niet laten ontgaan.
De stuwdam werd tussen 1912 en 1923 als zware dam gebouwd. Hij is in zijn doorsnede gebogen, 42 m hoog en meet een kruinlengte van 194 m, een kruinbreedte van 7 m en een bodembreedte van 31 m. Het stuwvolume van de Diemelsee bedraagt bij een vol stuwmeer 20,5 miljoen m3 met een wateroppervlakte van 1,65 km2.
Je loopt verder langs het water tot bij het kerkje met de naam ´Maria Von Der Immerwährenden Hilfe’ (‘Maria van de eeuwigdurende bijstand’). Hier ga je rechtsaf en steek je de tweede, kleinere dam over. Achter deze dam stroomt de Diemel weer als een gewoon riviertje verder.
Eenmaal over de dam kies je het pad, dat links omhoog het bos in loopt. Hier pik je de gemarkeerde wandelroute Diemelsteig op. Je begint nu aan de klim die ongeveer 2,5 kilometer lang is en bijna 200 meter hoogteverschil overbrugt.
In de brochures over het Sauerland wordt steevast gesproken over de ongerepte natuur van deze streek. Het is echter een feit dat een groot deel van de bossen in het Sauerland bestemd is voor de productie van hout. Vroeger waren dat vooral naaldbomen, maar nu is er ook ruimte voor beuken en ander loofhout. Veel van de kerstbomen in Nederland hebben letterlijk hun wortels in het Sauerland gehad. Tijdens de wandeling ontkom je niet aan de stapels pas gekapte boomstammen en hele percelen die nog kaal zijn. Gelukkig wordt er wel meteen gezorgd voor nieuwe aanplant.
De informatie op wandelkaarten komt door de houtkap niet altijd overeen met de werkelijkheid: waar een bosperceel staat ingetekend kun je een kale vlakte tegenkomen.
Na 650 meter maakt het pad een scherpe bocht naar rechts. Een kleine 300 meter verder volgt een bocht naar links; 350 meter verder volg je de weg opnieuw naar rechts. Imiddels zit je dan al op zo’n 500 meter hoogte.
Na 450 meter maakt de weg opnieuw een scherpe bocht naar rechts. Dat is ook het pad dat je moet volgen, maar het loont zeker de moeite om eerst nog 100 meter rechtdoor te lopen: je krijgt dan een prachtig uitzicht op de stuwdam.
Als je weer bent teruggekeerd op de eigenlijke route, volg je het pad en kies je 125 meter verder voor de laatste ‘haarspeldbocht’ naar rechts. Even verder kom je opnieuw op een uitzichtpunt. Je ziet dan niet alleen de plek waar je zojuist hebt staan genieten van het uitzicht, maar kijkt uiteraard ook uit over het stuwmeer. Je hebt hier meteen het hoogste punt van deze wandelroute, op 522 meter hoogte, bereikt.
Je volgt nu het pad verder omlaag door het bos. Na 700 meter moet je even goed opletten. Op het moment dat je naar rechts toe even een vrij uitzicht op de Diemelsee hebt, moet je naar links van het pad afbuigen; volg hier de aanduiding, die je naar de historische grenssteen brengt. Je moet hier niet het brede pad blijven volgen.
Bij de grenssteen (uit 1769) sla je rechtsaf. Enkele meters verder zie je nog een grenssteen, die echter van latere datum (1825) is. Na 250 meter kom je op een rotspunt uit die je opnieuw een prachtig uitzicht op de Diemelsee biedt. Van hieruit is goed te zien, hoe dit stuwmeer uit verschillende armen bestaat.
Als je bij de grenssteen linksaf slaat, loop je naar de Eisenberg, met 595 meter de hoogste top langs de Diemelsee. Je moet deze routeverlenging van 700 meter wel weer teruglopen om op de geplande route te kunnen vervolgen.
Vanaf dit punt volg je het bospad naar beneden. Deze St. Muffertweg brengt je vanzelf terug naar Heringhausen. Bij de waterzuivering, waar je aan het begin van de wandeling ook langs bent gekomen, kun je ervoor kiezen om weer over het pad langs het stuwmeer te lopen. Je kunt echter ook de hoofdweg volgen en zo terug naar de parkeerplaats gaan.
22 april 2012
Kaart copyright OpenStreetMap CC-BY-SA