| Home | | Kaartmateriaal | | GPS | | FAQ | | Links | | Zoeken | | Updates | | Sitemap |
© 2010, 2022 WandelPas
Achelse Kluis - Natuurwandeling
9 km
Vertrekpunt:
Parkeerplaats bij de Achelse Kluis, Kluizerdijk, Hamont-Achel
GPS-coördinaten: N51°17’52"  E05°29'17"’
De gemeenschap van de Sint Benedictusabdij, ook de Achelse Kluis genaamd, groeide gestaag. Dochterhuizen worden gesticht in Echt, Diepenveen, Rochefort en Kasanza in de Democratische Republiek Congo.

De neogotische abdijkerk uit 1885 werd ontworpen door de Nederlandse architect Pierre Cuypers. De eveneens uit Nederland afkomstige, maar sinds 1924 in België wonende architect Jos Ritzen ontwierp een deel van de abdijgebouwen. (Bron: Wikipedia)

Met de rug naar de muur van de abdij (op de Kluizerdijk) loop je naar links. Loop vervolgens links het buitenplein van de abdij op. Ga op het einde van het plein naar rechts. Je passeert hierbij de Belgisch-Nederlandse grens (1).

Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog vluchtten er ongeveer 1 miljoen Belgen naar Nederland. Om dat te voorkomen werd over een lengte van meer dan 300 kilometer een draadversperring geïnstalleerd door de Duitse bezetter. Deze afzetting, die de bijnaam Dodendraad heeft gekregen, volgde de volledige Belgisch-Nederlandse grens. De draad stond onder hoogspanning (2.000 Volt) en heeft aan honderden mensen het leven gekost. Net buiten de muren van de abdij is een deel van deze Dodendraad opnieuw opgebouwd.

Steek de verkeersweg over en volg de weg aan de overkant gedurende 200 meter; sla dan rechtsaf. Na 250 meter buigt de weg naar links af. Blijf dit pad gedurende 350 meter volgen. Op de T-splitsing sla je rechtsaf. Na ruim 200 meter steek je het fietspad over en blijf je het zandpad volgen. Je loopt vervolgens ruim 1100 meter over dit pad, met aan de linkerkant de Beverbeekse Heide. Op de T-splitsing ga je rechtsaf. Na 50 meter bereik je weer het fietspad. Aan de overkant staat één van de vele grenspalen die je op deze wandeling tegenkomt. Er staat ook een zuil met het opschrift ‘De Baronie van Cranendonck’.


De Baronie van Cranendock gaat terug tot in de dertiende eeuw, toen er een kasteel werd gebouwd. Later werd dit eigendom van de Oranjes. Van dit kasteel bevinden zich nog steeds overblijfselen in de grond, die met aarden wallen zichtbaar zijn gemaakt.

Je kiest het zandpad dat links van het fietspad langs de bosrand loopt. Na 700 meter kom je uit bij een kleine zandvlakte (
2). Na nog eens 700 meter sla je rechtsaf. Na 100 meter linksaf en dan meteen weer rechtsaf. Blijf het pad, dat een wijde bocht naar links maakt gedurende 350 meter volgen en sla dan rechtsaf. Op de volgende T-splitsing ga je linksaf. Na 100 meter sla je rechtsaf. 100 meter verder kom je uit op het fietspad; sla hier linksaf. Na 200 meter kom je weer bij de grens met België en sla je rechtsaf (3).

Op deze plek is weer een deel van de Dodendraad gereconstrueerd. Er staat ook een zogenaamde douanepaal, waar in het verleden accijnzen werden geïnd van reizigers en boeren die tussen Hamont en Maarheeze onderweg waren.

Over de grens volg je de verharde weg naar rechts gedurende 200 meter. Op de Y-splitsing ga je rechtsaf. Na 100 meter ga je linksaf het smalle bospad op. Na 550 meter, op de T-splitsing, ga je rechtsaf. Het bospad blijf je over 1300 meter volgen. Dan sla je linksaf. Na 200 meter weer rechtsaf en na 250 meter linksaf. Op de T-splitsing ga je naar rechts en op de volgende Y-splitsing houd je links aan. Dan op de T-splitsing weer naar rechts. Dit pad blijf je volgen tot je bij de Warmbeek komt. Ga het bruggetje over en sla rechtsaf. Je blijft de beek volgen tot op de Kluizendijk, waar je rechtsaf slaat en terugloopt naar de abdij.
Een wandeling die vrijwel geheel over bospaden gaat en u vanaf de abdij van de Achelse Kluis door een gemengd bos (loof- en naaldbomen) voert. Een groot deel van de route is gemarkeerd als 'Achel - trappistenwandelroute'. 

De officiële naam van de Achelse Kluis is de Sint-Benedictusabdij van Achel, voluit de abdij Onze Lieve Vrouw van La Trappe van de Heilige Benedictus geheten. Het is een voormalige cisterciënzerabdij deels op Belgisch, deels op Nederlands grondgebied. In 1871 werd de priorij tot abdij verheven en heette sindsdien de Sint-Benedictusabdij. Het oudste gedeelte van de abdij ligt in België. Woeste gronden werden ontgonnen, landbouw en veeteelt kwamen tot grote bloei.
29 november 2022
Kaart copyright OpenStreetMap CC-BY-SA