| Home | | Kaartmateriaal | | GPS | | FAQ | | Links | | Zoeken | | Updates | | Sitemap |
© 2010, 2022 WandelPas
Kessenich - Langs de Maasplassen
11 km
Vertrekpunt:
Parkeerplaats bij de kerk in Kessenich
GPS-coördinaten: N51°09,064’  E05°49,495’
Deze wandeling is gevarieerd. Het ene moment loop je door bosjes, even later langs uitgestrekte velden met hier en daar wat struiken en dan weer over een dijk langs de Maas.
Sommige delen van de route kunnen na regenachtig weer behoorlijk drassig zijn. In de wintermaanden, als de Maas hoog staat, kan een deel van de route zelfs ontoegankelijk zijn. Dat heeft dan betrekking op het meest zuidelijke deel van de wandeling. In dat geval moet je het rondje om de grote plas heen overslaan.

De route is vanaf het Vijverbroek geheel gemarkeerd met een rode driehoek.

Vanaf de parkeerplaats loop je in noordelijke richting over de Kerkstraat. Op de T-splitsing ga je linksaf de Schoolstraat in. Je houdt rechts aan en op de volgende Y-splitsing loop je rechtsaf de Vijverbroekstraat in. Na ruim 300 meter sla je rechtsaf het graspad in; je loopt dan het Vijverbroekgebied in. Na 100 meter sla je linksaf.

Het Vijverbroek is een grotendeels verlande, gaaf bewaarde Maasmeander. De ‘Drie Eigen’ (het vorstendom Thorn, het vrijdorp Neeritter en de heerlijkheid Kessenich) beheerden het Vijverbroek eeuwenlang gemeenschappelijk. In 1632 wilde men hier een schans oprichten. De bevolking stak hier turf en hakte brand- en geriefhout, terwijl de landbouwers er hun vee weidden en strooisel verzamelden. Het Vijverbroek leverde ook geneeskrachtige planten. Later zijn hier ook wissen (twijgen van wilgen) geteeld. In de jaren 50 van de vorige eeuw verloor het gebied veel van zijn economische betekenis en verdween het uit de belangstelling om daarna in het kader van de grindwinnning weer in volle actualiteit te komen. In 1998 kreeg de Belgische organisatie Natuurpunt dit unieke gebied in beheer.

Het pad door het Vijverbroek kan nogal drassig zijn. Waterdichte schoenen of laarzen zijn na een regenperiode zeker geen overbodige luxe.

Op de T-splitsing, na 300 meter, sla je rechtsaf. Je blijft het pad met een aantal bochten volgen tot je na 400 meter opnieuw op een T-splitsing komt: hier sla je linksaf. Daarna ga je meteen weer rechtsaf.

Je verlaat nu het bos en komt nu op meer open terrein. Na 600 meter kom je bij een hek uit. Je negeert de weg die naar rechts af slaat en gaat rechtdoor. Even verder bereik je een houten vlonderpad. Je loopt nu onder de bomenrij naar links; 60 meter verder sla je twee keer rechts af. Je blijft dit pad volgen en langs de algemene begraafplaats kom je uiteindelijk in het witte stadje Thorn uit. Je bent dan uiteraard weer in Nederland.

Op de T-splitsing sla je linksaf de Beekstraat in. Na 200 meter sla je rechtsaf de Hoogstraat in. Hierna sla je rechtsaf de Vinkenstraat in en komt dan uit op het plein, de Wijngaard.

Het loont de moeite om door de straatjes van Thorn te lopen en de Stiftkerk te bezoeken.

Vóór de kerk sla je rechtsaf de Kloosterberg in. Uiteindelijk kom je op Onder de Bomen uit; hier sla je linksaf. Na 100 meter sla je op de T-splitsing rechtsaf de Waterstraat in.

Na 400 meter kom je op een kleine rotonde. Hier sla je rechtsaf en je volgt de weg langs het dagstrand. Na 650 meter sla je linksaf en loop je over het graspad met links en rechts bomen en struiken. Je loopt hier een poosje precies over de Belgisch-Nederlandse grens. Na 1400 meter kom je op bij de Maas uit. Je loopt hier rechts omlaag de dijk af.
Let op: In de wintermaanden bij hoog water staat dit lage deel vaak onder water en is het niet toegankelijk. In dat geval zit er niets anders op dan omkeren.

Je blijft de dijk, die een ruime bocht naar rechts maakt, over een afstand van 2 kilometer volgen. Langs het water foerageren grote groepen vogels: zwanen, futen en ganzen. Bij goed weer varen er talloze plezierboten over de grindgaten. Op de viersprong sla je rechtsaf. Na 450 meter loop je linksaf naar beneden (vóórdat je op het fietspad aankomt!). Even verder passeer je een vogelkijkhut, die uitzicht biedt op de waterplas. Als je doorloopt loop je via een vlonderpad verder.

Je blijft het pad volgen; 900 meter verder bereik je de geasfalteerde weg. Je slaat hier rechtsaf; 150 meter verder sla je opnieuw rechtsaf en loop je in de richting van de kerk in Kessenich, terug naar de parkeerplaats.
6 augustus 2017
Kaart copyright OpenStreetMap CC-BY-SA